Besøk til Kemba helsesenter

Torsdag kjørte vi til Kemba, for å besøke helsesenteret. På veien til Kemba, kjører vi over fjell på 2800 m.o.h. Hver eneste jordflekk er utnyttet. Fjellene var som et nydelig lappeteppe i forskjellige grønn og jordfarger.

Der var det store forandringer siden sist. Masse pasienter utenfor og flere innlagte pasienter. Siden de fikk operasjonsstue og "barselavdeling", har jungeltelegrafen gått. De har gjort fire keisersnitt. Det går godt med mødrene og barna. Nå kommer flere til helsesenteret for å få hjelp. De kom med underernærte barn, pasienter med tuberkulose, en kvinne med alvorlig hjertesvikt, en ung mann med abscess i forskjellige muskler og med mye smerte.

En flokk glade barn tok imot oss da vi kom. Det er flott at folket kommer til helsesenteret. Nå er utfordringen og få nok personell til å ta seg av alle som kommer. Nå driver de og samler inn penger til å utvide helsesenteret til et lite sykehus.

Denne lille gutten lider av underernæring. Han er feilernært og har fått kwashiorkor. Det typiske ved denne sykdommen er apati, tynt og dunete hår, pløsete ansikt, hevelse i føttene og stor mage. Denne lille gutten har vitamin-A mangel i tillegg og har derfor blitt blind. Det er en trist historie. Det gjør inntrykk. Stakkars gutt, hvilken fremtid får han - om han får vokse opp? Dessverre dør mange av disse barna.