" /> S | Lindtjorn.no | lindtjorn.no

Edget!

በቀለ ሞላ ሆቴል - ባቱ

På reise fra Hawassa til Addis i dag hadde jeg en kopp kaffe på Bekele Molla Hotell i Zwai (Batu). Da jeg ofte drikker kaffe der er jeg blitt kjent med noen av arbeiderne. I dag kom han som pleier å servere kaffe og sa før jeg fikk hilse på han: “Internet agegntenal” (“Vi har fått internett”). Endét? (“Hvordan det?”), spurte jeg. “Edget new!” (“Vi er blitt moderne!”).

Den etiopiske kaffen var meget god, og internet fungerte bra! - Bedre enn Starbucks!

CS Lewis

imgres
Alistar McGrath har skrevet en fascinerende biografi om CS Lewis: C. S. Lewis: A Life: Eccentric Genius, Reluctant Prophet

Om noen uker er det femti år siden denne eksentriske og originale forfatteren døde. Hvilke ettermæle har "Han som skrev Narnia bøkene" og er forfatteren av boka Mere Christianity? Filmen Shadowlands handler om han også. Han var nær venn av Tolkien. Og uten Lewis ville ikke Tolkien fullført Ringenes Herre.

Lewis er mer lest av amerikanske evangelikale enn av deres europeiske trosfeller. Han er blitt mer lest etter sin død, enn gjennom hans lange professorvike på to engelske prestisjeuniversiteter. Han skrev for en forsamling som ikke hadde forkunnskaper om kristen tro. 

Det var Billy Graham, Carl F. H. Henry  og John Stott som viste amerikanske evangelikale at sann kristendom har en viktig sosial dimensjon. Da ateisten CS Lewis ble kristen, viste han gjennom sine bøker at kristen tro er viktig for tenkende mennesker. Han er blitt anerkjent av katolikkene fordi hans kristendomsforståelse dreier seg om det vesentlige. Han var ikke opptatt av forskjellene blant kristne. Han er således angrepet av både fundamentalistiske og liberale kristne. Dette er jo også trekk vi også kjenner til fra legmanns-kretser i Norge; - organisasjoner som heller ikke i dag har noen god forståelse av sann kristendoms sosiale dimensjoner. 

Boken beskriver livskrisen som han gjennomgikk da kona (en fraskilt amerikanerinne) døde. Den plettfrie akademikeren, som behersket collegene og diskusjonene på Cambridge og Oxford mistet fotfeste i livet. Historien minner litt om det som Dietrich Bonhoeffer skriver i "Letters from Prison". Begge forfatterne ser ut til "å ha møtt veggen" i det personlige møte med en vanskelig og ondskapsfull verden.

Denne boken er meget godt skrevet, og den anbefales på det varmeste.
Kaos i trafikken

imgres
Jeg er tilbake i Addis. En herlig og kaotisk by. Og trafikken er mer utfordrende enn på lenge.

Det bygges T-bane system i byen. Alle små veger er tatt i bruk.

Og minibussene stopper når det passer dem. Og injeraen smaker enda bedre etter å ha brukt 45 minutter fra misjonen til FinFinne.