" /> Natur | Lindtjorn.no | lindtjorn.no
Natur

Gresshopper i Addis

L1000282 - versjon 2

Som liten gutt husker jeg gresshoppesvermer i Addis Ababa. I dag kom det er stor sverm over deler av byen. Bilde viser en av dem på plenen på misjonen. Store svermer kan ødelegge avlingene.

FAO meldte i i forrige uke om risiko for gresshoppesvermer i øst-Etiopia og i Arabia. Kartet under viser utbredelsen av gresshoppene i forrige uke.

DL140505

Maze nasjonalpark

Maze er den minste av nasjonalparkene i sørvest Etiopia. Vi kjører gjennom den på veg fra Soddu til Saula.

Da jeg kjørte gjennom parken for noen dager siden så vi noen flokker med Oribi, og mange typer rovfugl (Lammergeier, flere typer gribb, Bateleur, African Harrier Hawk og mange Long Crested Eagle). Ellers så vi noen bavian flokker.

Oribi (Oureibia oureibi) er en liten gaselle som lever sør for Sahara, fra Senegal til øst Afrika. I Etiopia fines den vest for Rift dalen. Det finnes 13 typer av oribi. De lever I små flokker på 3-8 dyr.

Parken er mest kjent for sin bøffelstamme. Disse dyrene er sky, og kjentfolk fortalte oss at de lever i den nordvestre del av parken, mot Omo elva. Det er også en del løver i parken.

Tørke i Arba Minch

Nedbøren i 2009 har bare vært 38 % av det normale (gjennomsnitt 1997 – 2008).

Figuren viser gjennomsnittsnedbøren de siste 12 år (øverste figur) sammenlignet med nedbøren fra 1.1 til 21.9.2009 (nederste figur). Den viser et betydelig avvik.

BBC meldte i dag at 2009 har vært det tørreste året de siste 100 år. Dette gjelder deler av nord Kenya.

Det er avlingssvikt flere steder i sør-vest Etiopia. Jeg var i Konso i dag, og myndighetene deler ut noe mat. Det var ikke så mange underernærte barn på helsesenteret, og situasjonen nå er mye bedre enn da jeg var med i nødhjelpsarbeidet i 1984.

Den siste uken har det regnet litt, og bøndene har begynt å så igjen. Alle håper og ber om at den lille regntiden ("hagaia") vil bli god.

Villsvin i hagenDe siste ukene har fire villsvin gresset i hagen (se bildet til venstre). De kommer hver kveld for å spise. De er bedre kjent som vortesvin og bærer det fine navnet Phacochoerus aethiopicus. De bor som regel i huler, og kommer ut i kveldingen for å spise.

Det er uvanlig at villsvin oppholder seg på en tomt hvor det bor mange mennesker. Men, det er en del skog på tomta. Vi ser ofte vortesvin i den store skogen øst for Arba Minch (bilde til høgre).

På sykehustomta finnes mange fugler, og en del mindre dyr som African Civet og White tailed mongoose. Den siste drepte flere av hønene til naboen for noen dager siden.

Tørke og matmangel

Det var ikke mye regn som kom i den store regntiden i mars og april. Og siste måned har jeg målt 0,2 mm regn på min måler. I Arba Minch er det nå like tørt som det pleier å være i februar.

Det ser nå ut til at det blir mindre avlinger i lavlandet enn forventet. For mange familier kan dette bety matmangel. Og Time skriver igjen om mangel på mat i landet. Selv om myndighetene er blitt flinke å dele ut mat til befolkningen, er matmangel desverre blitt et kronisk og sammensatt problem, og mange mennesker lider.

Ny bok om fugler i Etiopia

En av mine mange hobbyer er å se på fugler. Og, fuglelivet i Afrika er rikt og variert. Bare i Øst Afrika finnes over 1000 forskjellige fuglearter. Og på Afrikas Horn finnes ca 70 endemiske arter.

Jeg har nylig kjøpt en ny bok om fugler på Afrikas Horn: Birds of the Horn of Africa: Ethiopia, Eritrea, Djibouti, Somalia, and Socotra. Denne boken inneholder mye ny og nyttig informasjon for hobbyornitologer.

I tillegg kan du finne mye informasjon på nett stedet www.africanbirdclub.org, også om fugler i Etiopia.

Der kan en for eksempel laste ned Checklist of the Birds of the Horn of Africa.

Krokodiller og flodhesterChamo sjøen har et rikt fugle- og dyreliv. Noen av verdens største krokodiller lever i sjøen.

I går var Anna Birgitte og Fredrik med familie og venner på båttur på sjøen.

En flink båtfører og guide viste oss rundt. Vi så svært mange og store krokodiller, og store flokker med flodhester.

Gjester til Netch Sar


Om en uke er det bryllup i Arba Minch, og mange gjester fra Norge har allerede kommet.

I går var vi på tur til Netch Sar. Nasjonalparken ligger ca 50 km fra Arba Minch. Vi var heldige og fikk de mange dyr og fine fugler. Mest zebra, men også Swaynes Hartebiest, villsvin, gaseller, kudu, krokodiller og mange flodhester.

Vegen var dårlig, og humøret på topp. Og, for første gang i historien ble det servert Ryfylkelefser til kaffen i Netch Sar!

Regn

Den store regntiden i sør Etiopia begynner vanligvis i mars. I nord-Etiopia er den store regntiden fra juni til september.

I år begynte regntiden noen uker senere enn forventet, og i mange uker kom det svært lite nedbør. Folk begynte å bli bekymret for avlingene.

De siste dagene har det regnet godt (se bilde med flom på vegen). Og det lover bra for innhøstningen.

Lenger øst i Etiopia er det sparsomt med regn, og BBC meldte i dag om problemer helt øst på Afrikas Horn.

Endelig regn!

Folk i sør Etiopia har ventet på regnet i flere uker. Markene er gjort klare. Folk kjenner jo til hva tørke er i denne delen av landet. Og nå begynte de å bli engstelige.

Det har vært varmt de siste ukene. Enkelte arbeidere i Arba Minch har krevd at de må få "ørken tillegg". Det er en etiopisk lov som sier at om temperaturen er over 40 grader så skal arbeiderne få ekstra lønn, og justert arbeidstiden. Men, min værstasjon har "bare" målt oppunder 36 grader.

De siste dagene har vi sett mer skyer. Og i kveld har det tordnet og regnet!

Store og små fugler

Det er et forferdelig leven på Arba Minch sykehus. En flokk storker har invadert et tre like ved barneavdelingen. De skiter, skriker og sloss. De forsøkte også å okkupere et tre nær huset vårt. Men, med hjelp av noen gode steinkastere har de holdt seg langt vekke.

Som far til tre fugle- og flyinteresserte gutter har jeg lært at Marabu storken heter Leptoptilos crumeniferus på latin. Den finnes nesten i hele Afrika. Det er en åtsels fugl, men setter også pris på frosker og gresshopper. Voksen er den omtrent 140 cm høy, og vingespennet er nesten 3 meter. Det er fantastisk å se når den flyr. Jeg mistenker at Boeing forsøker å etterligne Marabu vingen med sin nye Dreamliner 787.

Dette bildet fra Shelle området litt vest av Chamo sjøen, viser et par Abyssinan Ground Hornbill (Bucorvus abyssinicus). Den er den største innen Hornbill familien. Den finnes i Etiopia og i deler av øst Afrika. Den er ca 100 cm høy. Hornbillene er den eneste fuglefamilen som jeg kjenner til som murer hunnen i et hulrom i tre eller i bakken når hun skal ruge. Det er da hannens oppgave å skaffe mat til hunnen så lenge hun er «i fengsel».

Arba Minch ligger i Den store Riftdalen som strekker seg fra Libanon i nord til Mozambique i sør. Og områdene rundt sjøene i dalen har har et fantastisk rikt fugleliv. I hagen vår bor Nubian Woodpecker - hakkespett - (bildet til venstre), minst tre forskjellige veverfugler (bildet viser en mor som mater en liten White browed sparrow weaver), Paradise fly catcher og White bellied Go-Away Bird og ......

Uvanlig regntid

Det har regnet mye i Etiopia de siste to ukene. Tørketiden hadde begynt, men så begynte det å regne igjen. Og, det har regnet mye. Det er den samme tropiske syklonen som har rammet Yemen.

Gjennom et malaria forskningsprosjekt er jeg blitt kjent med National Meteriology Agency i Etiopia. De forklarte meg at dette uvanlige været også skyldes sterke lavtrykk i sør Europa som trekker fuktig luft nordover. Når disse luftmassene skal passere de etiopiske fjellene faller det ned som regn.

I Hadiya er noe av tef avlingen skadet. I går var det 117 mm nedbør i Zwai. Vegen mellom Arba Minch og Soddu har vært stengt i to dager. Omo elva er uvanlig stor, og det meldes om flom i Omo Rate.

Neste uke er det meldt bedre vær. Værmeldingen for Arba Minch finnes på yr.no.