" /> Familie | Lindtjorn.no | lindtjorn.no
Familie

Intervju med Eivind Johannes

Bistandsaktuelt hadde nylig et intervju med Eivind Johannes. Du kan lese det ved å klikke på bildet.

Velkommen Kristoffer!3. januar ble Kristoffer født på Kvinneklinikken i Bergen. Han er barn nr 3 til Gerd Eli og Hallgeir. På bilde ser dere også Mathea (6 år) og Jonathan (3 år).

Kristoffer er vårt fjortende barnebarn!

Uro i Juba

Den siste uken har hendelsene i Sør Sudan preget livet i vår familie. Vi er glade for at Nadia, Eliyah, og Anava reiste fra Juba flere dager før krigen startet. Her er hva Eivind Johannes skrev på sin blog 13.juli:

tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco1_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco2_250
tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco4_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco6_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco3_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco7_250
tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco5_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco8_250
tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco9_250
Fredag 8. Juli brøt det ut harde kamper i Juba. Lørdag var det rolig og stabilt nok til at vi kunne evakuere to fly med familier. Vi var noen få som ble igjen for å holde essensielle funksjoner gående. Søndag morgen brøt det ut harde kamper igjen og de varte fram til Mandag da det roet seg ned og en våpenhvile trådte i kraft. Byen hadde da vært preget av lyden av skyting, artilleri og angrepshelikoptre fra Fredag til Mandag. Straks flyplassen ble åpnet for trafikk og det var trygt å kjøre fra MAF basen reiste vi siste gjenværende i to biler og fløy vårt eget fly til Kenya. Vi landet i Nairobi kl 19:45 tirsdag kveld.

Det var en enorm lettelse å være sammen med Nadia og jentene og det har vært noen nervepirrende døgn for familiene som har vært adskilt fra sine fedre.

Dette er en tragedie for Sør Sudan og et folk som allerede har gått gjennom så mye lidelser. Be om at Gud må holde sin hånd over sine barn i Sør Sudan.

En ny Elsa Lindtjørn

thumb_2016-02-25 10.00.16_1024
I går kveld (24.2.16) ble enda en herlig liten jente født; denne gangen på Kvinneklinikken i Bergen. 

Hun heter Elsa, og er jenta til Grete Alice og Ommund, og lillesøsteren til Ada (7 år) og Silja (4 år).

Og stolte og takknemlige besteforeldre i Bergen sender de varmeste gratulasjoner! Denne nye jenta er vårt trettende barnebarn!

Ny jente!

ukjent
I går kveld (22.2.16) ble en herlig liten jente født på Universitetssykehuset i Stavanger. 

Hun er jenta til Anna Birgitte og Fredrik, og lillesøsteren til Peder August (4 år) og Amadeus Sefanja (21 mnd).

Og stolte og takknemlige besteforeldre i Bergen sender de varmeste gratulasjoner! Denne nye jenta er vårt tolvte barnebarn!

Dilla

thumb_IMG_1037_1024thumb_IMG_1041_1024
I dag har jeg vært i Dilla. Vi drøftet planene for tre PhD studenter, to kvinner og en mann. De er fra Dilla området, og skal arbeide med problemstillinger om hvordan alle i en befolking kan få tilgang på gode helsetjenester. De skal spesielt arbeide med barne- og mødrehelse. Vi møttes i et klasserom på den gamle sykehustomta hvor SIM i sin tid hadde et lite sykehus. Nå bygges det et 600 sengers sykehus i seks etasjer!

Senere møtte jeg presidenten på Dilla Universitetet og han sa at denne dagen kanskje er starten på doktorgradsutdanning innen helsefagene i Dilla.

Etterpå besøkte jeg Mekane Yesus tomta. Jeg har bodd på den tomta i mange år som barn. Mange gode minner. Den tidligere heimen min (øverste bilde) er nå nesten falleferdig og huser to prestefamilier. Noen av min mors planter er blitt større trær.

Jeg traff også rektor på bibelskolen (nederste bilde). Han holder på å skrive historien til skolen, og han ville vite mye om min far som startet skolen, og at skolen var den viktigste teologiske institusjonen i sør Etiopia fra ca 1952 og til 1972 da skolen flyttet til Tabor i Hawassa.


Velkommen Ludvig

Pasted Graphic
I dag (11.7.15) ble Ludvig født på Stavanger Universitetssykehus. 

Han er nr tre til Ane og Birger, og lillebror til
Matilde og Samuel. De bor på Ganddal.

Og stolte besteforeldre i Bergen sender de varmeste gratulasjoner! Ludvig er vårt ellevte barnebarn!
Minneord

Jeg har to sønner på 3 og 1 år. De er Livet, med stor L, i dets fylde og bredde. Deres gleder og sorger uttrykkes til det fulle, på både godt og vondt. Min eldste sønn klatrer høyt og lavt, og kjenner gjemmestedet til alle goder i huset. Hvis jeg finner ham med tyvgodset sitt, er det dyp sorg han uttrykker idét jeg tar bort det han holder kjært. "Men.." begynner han. "Det var jo min. Jeg har fått den. Jeg er ikke ferdig." Tårene hans triller, og hans følelser uttrykkes i slik grad at jeg kan kjenne sorgen hans over å se noe han elsker gli ut av hendene hans.

Da livet til Farmor rant ut, føltes det som om jeg prøvde å holde fast på sand som uunngåelig svant henn mellom hendene mine. Hun var jo min. Jeg hadde fått henne i gave, som en umistelig skatt i livet. Jeg var ikke ferdig.

Jeg hadde ikke fått nok av stundene rundt kveldsbordet med henne. Jeg var ikke ferdig med å høre henne le av seg selv, eller le av meg. Jeg var ikke ferdig med å høre henne i andre enden av telefonen. Jeg var ikke ferdig med kaffepausene i hagen eller hennes eksperimentelle planting av poteter. Jeg var ikke ferdig med å oppleve livet sammen med henne. Hun gav meg så mye, ved å gi sin tid og ved å lytte.

Hun holdt hånden min i sin, og lot meg kjenne trygghet. Hun stoppet mine blødende sår og tok varsomt bort smerten. Hun åpnet seg slik at jeg fikk se hvem hun var. Likevel tror jeg noen ganger at det jeg så kun var et glimt av hele henne. Hun var liten, men likevel så stor.

Farmor levde i nesten 97 år. Når jeg ser tallet og ordet, 97 år, er det nesten som om det er synonymt med "livets slutt". Men i så mange andre sammenhenger er tallet enda så lite. For meg var ikke Farmor bare en gammel dame. For meg var hun et fantastisk menneske fylt med liv. Et menneske med glimrende humor, selvironi, pågangsmot, kjærlighet og visdom.

Farmor fortalte meg en gang om en av de første dagene etter hun og Farfar var ankommet Etiopia. Hun sa at hun så et lite barn bli badet av sin mor. Hans hud skinte som bronse i solskinnet, og hun sa at hun tenkte "dette er menneskene jeg skal elske". Så enkelt fortalt, men likevel vist. Ikke en tungt utdypet misjonsstrategi. Hun så menneskene, og hun visste hun var kalt til å elske dem. Slik Kristus elsker oss.

Jeg klarer ikke flykte fra fortvilelsen jeg kjenner på. Jeg kjenner på sinne mot døden. Sinne mot alderdom som stjal et høyt elsket liv. Likevel vet jeg at døden ikke tok Farmor. En sliten kropp har falt til ro, men hun er lovet Livet, sammen med sin Frelser. Evigheten, som starter med vår vandring med Jesus her på jord, fortsetter videre når hjertet stopper. Det er den del av Livet hvor vi skal få være Hjemme, og ikke lenger måtte oppleve oppbrudd og avskjed. Det er den del av evigheten som er enda skjult for våre øyne, men som gir hjertet håp og fremtidstro. Hvor en sliten rygg blir sterk, og svake øyne ser klart. Hvor hun får se, ansikt til ansikt, Ham som hun gav sitt liv til her på jord. Hvor hun får ta del i lovsang sammen med alle dem som fikk ta del i Livet pågrunn av hennes vitnesbyrd.

Kamerun, 13.5.15
Anna Birgitte Lindtjørn Berge
(lest opp på minnestunden På Ogna bedehus etter begravelsen)

Sorg i familien vår

thumb_IMGP0418_1024
I dag er det sorg i familien vår. I ettermiddag døde min mor Eli Lindtjørn. Hun var nesten 97 år gammel, og hadde i noen måneder hatt tiltagende helseproblemer. (Bildet er av henne, far og barnebarn).

For oss var hun var en fantastisk god mor, svigermor, bestemor og oldemor.
Hun fikk et langt og godt liv, og som hun selv sa så mange ganger: “Jeg har hatt et fantastisk liv. Hvis jeg fikk anledning til å leve livet om igjen ville jeg valgt det samme”.

De siste ukene hadde hun mye smerter. Og, da hun for noen dager siden fortalte Magnhild at hun ønsket å dø, sa Magnhild til henne at “Det skjer når alt er klart”. Svaret hennes kom imidlertid raskt og bestemt: “Alt er klart”. 

Sammen med min far var hennes livsgjerning å være misjonær. Mor og far kom til Etiopia i 1949, og i sitt virke arbeidet de på fire kontinenter.

Mor skal begraves onsdag 13. mail kl 12:30 fra Ogna Kirke.

Anava

Anava
I dag ble Anava født på Hadassa Hospital i Jerusalem.

Hun er jenta til Nadia og Eivind Johannes, og lillesøsteren til Eliya Irene (3 år).

Og stolte besteforeldre i Bergen sender de varmeste gratulasjoner! Anava er vårt tiende barnebarn!

Amadeus og misjonærinnvielse

flere-misjonaerinnvielser-i-juni
8. juni ble Amadeus døpt i Oppsal kirke i Oslo. Han er lillebroren til Peder August. En herlig og rolig gutt!

Amadeus er vårt niende barnebarn; fem jenter og fire gutter i alderen null til fem år!

Samtidig ble Anna Birgitte og Fredrik innviet som misjonærer for NLM. 14. august reiser de til Kamerun for å lese språk. Planen er at de etter et år skal arbeide som misjonærer for NLM i Vest Afrika.

Bangladesh

70704Bilde4_2-483

I januar reiser Jonatan, Mathea, Gerd Eli og Hallgeir til Bangladesh.

Les fint intervju med dem på Normisjon.no.

40 års bryllupsdag

IMGP3337

24. november feiret vi 40 års bryllupsdag. På bilde ser dere vår herlige og store familie samlet. Vi har mye å takke for.

Il Negus


Keiseren og Bernt

Italieneren, forfatteren, og historieprofessoren Angelo Del Boca, utgav I 1995 boka Il Negus. Vita e morte dell`ultimo Re de Re (The Negus. The Life and Death of the last Kings of Kings). I 2012 ble denne viktige boka oversatt til engelsk.

Historikeren Del Boca var født i Eritrea I 1925. Han har skrevet mye Etiopia sett med italienske øyne. Han var en aktiv anti-fasist, og hans tilgang på italienske dokumenter gjør denne boken meget interessant. Han var en av ildsjelene som fikk tilbakeført obelisken til Axum i 2000.

Boka følger Ras Teferri Mekonnen fra sine barneår i Harrar til han som voksen styrte Etiopia i ett-halvt århundre. Den siste av 225 keisere i Etiopia, var en av Etiopias mest betydningsfulle ledere. Keiserens tale til Folkeforbundet i Genève i 1936 er legendarisk. Han ble et samlingssymbol for Afrika da mange nasjoner fikk sin uavhegighet fra kolonimaktene. Hans innflytelse var global, og da President Kennedy ble begravet var det Keiser Haile Selassie, General De Gaulle og Sjahen av Persia som fulgte nærmest kisten.

Han ble myrdet 26. august av Mengistu Haile Mariam eller hans medhjelpere. De gravla han 4 meter under kjøkkengulvet ved siden av Mengistus kontor i den Gamle Gibbien i Addis. Selv fikk jeg se keiserens enkle tre-kiste da den var i krypten i Bata kirken i 1992.
For meg, som er oppvokst i Etiopia og som fikk gave av keiseren da jeg fullførte 12. klasse (se bilde), og som gikk på samme skole som tre av hans barnebarn, forblir han en mektig statsleder som moderniserte den etiopiske feudalstaten og samtidig beholde et samlet Etiopia.

Da Nelson Madela reiste utenlands i 1961, reiste han til Etiopia. Han reiste på et etiopisk pass og under et falsk navn (David Motsamayi). “Ethiopia has always held a special place in my own imagination, and the prospect of visiting Ethiopia attracted me more strongly than a trip to France, England, and America combined. I felt I would be visiting my own genesis, unearthing the roots of what made me an African. Meeting His Highness, Emperor Haile Selassie of Ethiopia, would be like shaking hands with history.” - fortalte Madela i sin bok “Long Walk to Freedom.”

Jeg arbeidet i Etiopia under kommunisttiden, og ble vitne til forferdelige handlinger utført av kommunistregimet, noe som Del Boca beskriver som «.. og regimet som skulle gi landet frihet og vekst ble hundre ganger verre. Det påførte landet varig skade, og førte landet ut i langvarig borgerkrig med delvis oppløsning at Etiopia, noe keiseren maktet å unngå».

Dette er en interessant bok som belyser Etiopia sett med italienske øyne.

Fredrik ordinert til prest

Nattverd.JPG

Søndag 13. oktober var det ordinasjon av Fredrik i Oslo domkirke. Det var en virkelig fin dag, og det var Biskop Kvarme som ordinerte Fredrik.

Velkommen Jonathan!

Bilde 3
Mandag 23. september fikk vi den gledelige meldingen om at Jonathan var kommet kl 12:22.

Det er andre barnet til Hallgeir og Gerd Eli, og Mathea er blitt storesøster!

Og besteforeldrene på Nordre Toppe gleder seg stort over barnebarn nr åtte!
Sorg i familien

Gerda-blogg
I dag er det sorg i familien vår. Mor til Magnhild, Gerda Myksvoll, døde i går ettermiddag på Røde Kors Sykehjem. Hun var over 97 år gammel.

Hun var en fantastisk mor, svigermor, bestemor og oldemor. Hun var glad i Jesus, og det viste hun for alle gjennom sitt lange liv. Og i bygda vår og på Heimly Bedehus var hun alltid med så lenge som hun var frisk.

En sa det slik: «Om det er noen som fortjener tittelen Engel, så må det være Gerda».Siste flygning for MAF

MAF - stilling ledig Skjærgårds.indd
895586766

Etter seks år som flyger for MAF i Tanzania, har Eivind Johannes sluttet i organisasjonen.

På sin egen blogg forteller han om sin siste og viktigste flytur for MAF (bildet til venstre), om en liten og fattig og dødssyk gutt som berget livet, og om nye utfordringer for Nadia og Eivind Johannes i Tanzania.

Tilbake fra herlig tur i USA

Magnhild og jeg har vært på tur i USA. En herlig tur der vi først var en uke i Chicago, og deretter kjørte vi til Minnesota og til Houston.

Vi leide bil, og kjørte mye, - og langt. Og, det er mye å fint å se og oppleve i USA!

I Chicago deltok jeg på den årlige konferansen til American Society of Clinical Oncology (ASCO). I Minneapolis møtte vi familien til Nadia, og i Houston var vi en uke hos min bror Olav.

I Minneapolis fikk vi også møte grandonkelen til Nadia, Dr Tom Coleman (90 år). Han var misjonslege i Etiopia i 20 år før revolusjonen. Min far besøkte han i 1958. Han arbeidet lengst ved et leprasykehus nord for Ambo mot Blånilen, men også i Nakamte og i Asella. Det var fantastisk interessant å høre han fortelle fra arbeidet i Etiopia.

Gratulerer Ane, Birger og Matilde!

Kl 17:13 i dag fikk Ane og Birger en gutt. Han har fått det fine navnet Samuel. Og Matilde er blitt storesøster.

Besteforeldrene, som er medlemmer av Den kongelige norske forening for tussete besteforeldre, har i hele dag spent fulgt med på sms-er. Vi har fått barnebarn nr 7, og gleder oss stort over dette underet.

Eliyah og bestemor

imgp6374

To herlige jenter (Eliyah og bestemor) på plenen i Arusha kvelden før vi reiser tilbake til Bergen.

Jul med Eliyah Irene

imgp5954

Julen har vi feiret med Eliyah Irene, Nadia og Eivind Johannes. Vi har hatt noen herlige dager i Arusha.

Mest har vi brukt tiden til å være sammen med husets lille prinsesse, og litt tid har vi brukt å se på land, natur og dyr. Og om noen dager reiser vi heim til Vestlandet.

Juleferie i Arusha

imgp5690_2
imgp5718

De siste dagene har vi vært i Tanzania. Vi skal feire jul sammen med lille Eliyah Irene, Nadia og Eivind Johannes. De bor i Arusha, hvor Eivind Johannes arbeider for MAF.

I går var en tur i
Tarangire National Park.

En flott nasjonalpark, som er spesielt kjent for mange elefantflokker,
boababtre og løver som klatrer i trærne.


Dåpsdagen til Peder August

bilde-27

Søndag 4 desember 2011 ble
Peder August døpt i Forsand Kirke. Han er oppkalt etter sin oldefar (på bildet nr to fra venstre), som ble døpt i samme kirke for over 90 år siden.

Det var en fin dag. Spesielt satte vi pris på at fire av fem gjenlevende oldeforeldre (bildet) var med i Peder Augusts dåpsdag.

Velkommen Peder August!

bilde

Kl 00:37 11.9.2011 ble Peder August født på Ullevål Sykehus i Oslo. Han veide 3670 gram og var hele 52 cm lang. Og alt er bra med Peder August og moren. Glade foreldre er Anna Birgitte og Fredrik. Og, stolte og takknemlige besteforeldre til barnebarn nr 6 er Magnhild og Bernt. Gratulerer Anna Birgitte og Fredrik, og velkommen til Peder August!

Dåpsdag for Silja

Silja-dåpIMG_6589
7 august 2011 ble Silja døpt i Solheimsviken kirke. Etterpå var familiene fra Haugesund og Bergen var samlet til stor fest på Toppe.

Silja er nå snart fire måneder. Det er en herlig jente som utvikler seg fint, og hun prater gjerne lenge med alt og alle.

Silja bar den samme lange kjolen som storesøster Ada hadde i sin dåp. Og som Ommund sa i dåpen: ”.. kjolen er sydd av Mormor, og er lang nok til å dekke Silja med Guds kjærlighet gjennom hele livet”.

Minneord

Rektor Hans Aage Gravaas ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole har skrevet følgende minneord på Høgskolens hjemmeside om min far:

Minneord etter tidligere rektor Ommund Lindtjørn

En fullstappet Ogna kirke tok farvel med misjonær Ommund Lindtjørn 15. juli. Han ble 92 år gammel.

Odelsgutten Ommund visste hva det ville si å være misjonær, og det preget hans tjeneste. Han tjenestegjorde i tidsrommet 1949-1972 som nybrottsmisjonær, teologisk lærer og tilsynsmann for NLM i Etiopia. Han spilte en viktig strategisk rolle da Mekane Yesus-kirken ble etablert som nasjonal kirkeorganisasjon i 1959. Han så de store linjer og hadde sans for ordentlige arbeidsrammer.

I perioden 1972-1986 var Ommund Lindtjørn rektor ved Fjellhaug Skoler. Tjenesten på Fjellhaug ble en videreføring av misjonærkallet. Noe annet ville han neppe vært tilfreds med. Lindtjørn var ikke bare en dyktig administrator. Han gav mye gjennom undervisning og rådgivning. Han kunne holde grundige prinsippforedrag om viktige teologiske og misjonsstrategiske tema.

Ommund Lindtjørn var en respektert, bestemt og tydelig leder. En visste hvor en hadde han. Han var samtidig raus. Lindtjørn lyttet til meningsmotstandere som hadde velbegrunnede standpunkter. Misjonslederen Johannes Brandtzæg advarte mot “øretuterne” i misjonen som løftet signalhornet i tide og utide. Hovedstyreformann Tore Tungland advarte mot “etterplaprarane” som var dårlige kopier av sine ledere. Ingen av disse merkelappene passet på Ommund Lindtjørn. Han våget å være selvstendig og var opptatt av at framtidens ledere skulle framstå som sterke karakterer og tenkende individer som forstod både Skriften og samtiden.

Lindtjørn var en spennende personlighet som mange kunne søke råd hos. Han var levende interessert i mennesker og samfunn. Noen måneder før sin død fornyet han sitt abonnement på Time Magazine. Han lyttet flittig til BBC World Service og gikk verken glipp av gode fotballkamper eller dype samtaler med familie, kolleger og misjonsvenner.

Verdensmisjonen var hovedsak i Lindtjørns liv. Om andre saker skulle stjele hovedfokuset, løftet Ommund karakteristisk tommelen opp mot neserota og satte både brillene og hovedsaken på sin rette plass!

Våre tanker går til hans nærmeste familie. I takk til Gud lyser vi fred over Ommund Lindtjørns gode minne.

Rektor Hans Aage Gravaas, Fjellhaug Internasjonale Høgskole

Minneord om far

Fredag 15. juli ble min far gravlagt på Ogna Kirke. Mange var samlet for å ta farvel med en kjær far, bestefar og oldefar og venn.

Min yngste bror Olav leste minneordet om far.

Kors-OL begravelse
Ogna kirke
i sol
Navnet Jesus blekner
aldri

Gravfølget
mot gravplassen
Lyden av steg
i grusen

Linerla
på steingjerdet
Sauene
like ved

Storhavet
mot strendene

Bondesønnen
og misjonæren
senkes
i sin barndoms
jord

Hjemme
hos Herren

(Aage Myksvoll © 2011)

Sorg i familien Lindtjørn

Ommund_18_19

8 juli døde min kjære far Ommund Lindtjørn. Han hadde vært syk i noen måneder. Han ble 92 år gammel.

Han var en god far. I familien har vi mange rike og gode minner om han.

Hans livsgjerning var å være misjonær. Mor og far kom til Etiopia i 1949. Han var en av grunnleggerne av Mekane Yesus Kirken, og var sentral i å utforme kirkekonstitusjonen. Hans kall var å være med å bygge denne kirken. I dag har den 6 millioner medlemmer.

Folketellingen i 2007 i Etiopia viste at 55 % av befolkningen i sør Etiopia regionen angir å være protestantiske kristne, hvorav Mekane Yesus Kirken er den største. Dette vil jeg karakterisere som ett av de store undere i kirkehistorien.

Han skal begraves fredag 15. juli kl 13 fra Ogna Kirke.

Bestemor og co-pilot

IMG_6351IMG_6379
Magnhild har den siste uken vært i Tanzania. Hun har vært hos Nadia, Eivind Johannes og deres lille jente Eliyah Irene.

Bildene viser denne herlige prinsessen, og en herlig bestemor i co-pilot setet på Caravanen til Eivind på veg til Singida i Tanzania.

Velkommen Eliyah Irene!

IMGP4943-1
1. mai kom meldingen fra Jerusalem og fra Eivind Johannes vi ventet på: ”Da er Eliyah Irene kommet til verden! En nydelig jente på 4138 gram. .... alle har det bra”.

Eliyah uttales Eli-YAH, med trykk på YAH, og betyr Min Gud er Min Herre / My God is My Lord.

Besteforeldrene på Nordre Toppe gleder seg stort over barnebarn nr fem! Og, vi gleder oss veldig til å møte den lille prinsessen neste uke i Jerusalem.

Gratulerer Nadia og Eivind Johannes!
Velkommen Silja

IMG_5987_2
Natt til 14.4 fikk vi følgende gladmelding fra Ommund:

"No e lille Silja født :) Hon kom kl 03:18 14. april med sine 2890 gram og 48 cm. Alt går veldig bra med mor og barn. Ommund. PS Eg og har det bra hvis noen lurte".

Bildet viser en stolt storesøster Ada sammen med Silja.

Og besteforeldrene i på Nordre Toppe gleder seg stort over barnebarn nr fire!

Matheas dåpsdag

IMG_5800
I går, søndag 13. februar, ble Mathea døpt i Solheim Kirke. Det var en fin gudstjeneste.

Etterpå var familiene og faddere samlet til fest på Nordre Toppe.

På bildet ser dere Mathea med foreldre og faddere i Kirken.

Velkommen Mathea!

I går (13.11.2010) ble Mathea født på Haugesund Sjukehus.

Stolte foreldre er Gerd Eli og Hallgeir.

Og, Mathea er oppkalt etter sin tipp-oldemor Mathea Lindtjørn fra Ogna på Jæren. Hun var født i 1890 og var gift med Bernt (f. 1893), og som er tipp-oldefar til Mathea.

På bilde ser dere en stolt morfar som også heter Bernt, og er barnebarnet til Mathea og Bernt.Litt info

Det er nå over to måneder siden vi kom tilbake fra Etiopia. Og litt etterhvert er vi tilbake i rutinene i Bergen.

Magnhild er opptatt med familie og mange gjøremål i bygda vår. Og, om ikke så lenge så venter vi barnebarn nr 3!

Selv er jeg både på Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen, og på Haukeland Universitetssykehus. Som tidligere, arbeider jeg med flere forskningsprosjekter og forskerutdanning. Fra nyttår vil jeg øke engasjementet ved Haukeland Universitetssykehus for å arbeide med spesialist- utdanningsprogrammer ved sykehus som Haukeland samarbeider med. Dette er et arbeid som koordineres av Avdeling for Internasjonal samarbeid.

20. november reise jeg tilbake til sør Etiopia. Denne ganges skal jeg spesielt drøfte hvordan vi skal gjennomføre et nytt prosjekt fra 2012 til 2015. Målsetningene denne gangen bli også å minske barne- og mødredødeligheten i sør vest Ethiopia.

Dåp


19. september ble Matilde døpt i Gand Kirke i Gandal. Det er samme kirken som Ane og Birger giftet seg i.

Det var en veldig fin dåp og gudstjeneste. Gand kirke er kjent for sitt fine meninghetsarbeid. Denne søndagen ble det fortalt om de mange små-gruppene som menigheten utgjør. De har et stort barne, ungdoms og voksen arbeid.

Over 92, og ivrig bruker av iPAD

IPAD er er liten datamaskin utviklet av Apple. Den har trykkskjerm, og er en fullgod PC. Den er svært enkel å bruke.

Denne uken har min mor of far på Ogna, på 92 og 91 år, tatt i bruke vidunder maskinen. IPAD’en er enda ikke å få i Norge, men er kjøpt i Silicon Valley nær San Fransisco.

De har ikke noen PC erfaring fra før. Men, nå sender de e-poster, og leser nyheter.

iPAD’en er ikke bare liten og lett, den er også svært funksjonell og enkel å bruke.

Velkommen Matilde!

Fredag 9 juli kl 17:08 ble Matilde Lindtjørn født på Haugesund Sykehus. Den nydelige jenta veide 3226 gram og er 49 cm lang. Både mor og barn har det bra.

Stolte og glade foreldre er Ane og Birger.

Og besteforeldrene er veldig glade for barnebarn nummer to.

Velkommen! og Gratulerer!


Stor fest i Jerusalem

I går giftet Nadia og Eivind Johannes seg. Bryllupet var på Yad Hashmona, en liten landsby 10 km vest av Jerusalem. På stedet er det en fin hage med en gammel synagoge der vielsen fant sted. Fra Yad Hashmona er det fin utsikt helt til Tel Aviv og Middelhavet.

Det var en stor fest, først og fremst for Nadia og Eivind Johannes, men også for familie og venner. Omtrent 150 gjester var samlet, de fleste fra Israel, men også mange fra Norge og fra USA. Noen gjester kom helt fra Tanzania.

Besøk i Israel

De siste dagene har vi vært i Israel. Vi har besøkt Jerusalem, badet i Dødehavet, besøkt Qumran (hulene hvor de fant «Dødehavsrullene» og Massada.

I går var vi i Eilat, helt sør mot Rødehavet. Nadia er vokst opp i Eilat. Vi snorklet, og fikk sett masse fine fisker i det krystallklare vannet i Akababukta.

På turen tilbake kjørte vi gjennom Negev ørkenen og forbi Bersheva by.

Bryllup i Jerusalem!

Søndag 16. mai gifter Nadia og Eivind Johannes seg i Jerusalem. Bryllupet skal være på en plass som heter Yad Hashmona som ligger litt utenfor Jerusalem. Selve vielsen skal foregå i en gammel synagoge.

Nadia er finsk-amerikansk og er født i Israel og oppvokst i Israel og i USA. Eivind Johannes er til daglig flyger for MAF i Tanzania.

Neste søndag setter jeg meg på flyet fra Addis til Istanbul og videre til Tel Aviv. Der møter jeg Magnhild som samme dag kommer fra Bergen. De fleste av familien til Eivind kommer til Jerusalem en uke før bryllupet, og hele familien blir igjen samlet. Sammen håper vi også å se litt av Israel.

Vi gleder oss veldig til den store dagen!

Regntid

Jeg er nå tilbake i Arba Minch. Magnhild og jeg var noen uker på kombinert ferie og faglig konferanse i USA. Det var en fin tur, og en biltur langs California kysten er å anbefale! Magnhild er nå i Bergen. Hennes mor, Gerda Myksvoll fyller snart 95 år. Og så vil hun passe lille Ada (1½ år).

Nå gleder vi oss til at hele familien møtes igjen i mai. 16. mai skal Nadia og Eivind Johannes gifte seg i Jerusalem!

Regntiden har begynt i sør Etiopia. Det er det store og gledelige samtaleemnet blant folk. Det har regnet godt, og sør for Addis var det flom flere steder. I Arba Minch er situasjonen forskjellig fra i fjor. Da var det tørt, og varmt, nå er det grønt og behagelig temperatur. Det er stor aktivitet på de mange åkrene en ser langs vegen. Og, etter flere år med tørke, dårlige avlinger og matmangel, håper vi at det i år må bli bra avling.

Fly

Eivind Johannes har sendt meg et bilde av flyet sitt. Kan noen hjelpe meg med å si hvilket det er?

Boeing 206 eller Cessna 777?

Gratulerer!

Nadia og Eivind Johannes forlovet seg i går, 2. desember i Arusha i Tanzania.

De hjerteligste gratulasjoner fra Etiopia!

Gratulerer igjen!

Lørdag 10. Oktober giftet Gerd Eli og Hallgeir seg i Ogna kirke. Deretter var det stor fest på Kronen Gård. ..

Ogna er heimbygda til Gerd Elis farfar, Ommund. Og hun har tilbragt mange sommerferier der. Kirken er fra 1250, og ble bygd på ny etter brannen I 1995.

Og, Hallgeirs far, Kjell Haaland, er fra Varhaug i samme kommune. Både Gerd Eli og Hallgeir har således sine røtter på Jæren.

Gratulerer Gerd Eli og Hallgeir!

Lørdag 10. oktober gifter Gerd Eli og Hallgeir seg i Ogna Kirke. Festen er på Kronen Gård, ikke så langt fra Sandnes.

Gerd Eli har nå turnustjenesten ved Haugesund Sykehus, og Hallgeir er lege ved psykiatrisk avdeling ved samme sykehus.

Gratulasjoner også fra Gidole i sør Etiopia, der dere begge er født.

Festen varer i tre dager!


Bryllup skal feires i tre dager. Slik er tradisjonen i Etiopia. Og slik ble det også i Anna Birgitte og Fredriks bryllup.

Anna Birgitte er født i Etiopia, og våre etiopiske venner satte stor pris på at hun ville gifte seg i det landet som både hun og oss andre i familien er blitt så glade i.

Festen ble avsluttet med stor fest for 200 gjester mandag kveld. Familie, sammen med mange venner fra sykehuset i Arba Minch var samlet til fest på Turist Hotell.

En gruppe framførte tradisjonelle danser og sanger fra Gamu Gofa. Anna Birgitte og Fredrik fikk overlevert tradisjonelle etiopiske drakter.

Gratulerer Anna Birgitte og Fredrik!Lørdag giftet Anna Birgitte og Frederik seg i Mekane Yesus Kirken i Arba Minch. Etterpå var det stor fest på Swaynes Hotell. Over 120 gjester fra Norge og Etiopia feiret den store dagen.

Gjester til Netch Sar


Om en uke er det bryllup i Arba Minch, og mange gjester fra Norge har allerede kommet.

I går var vi på tur til Netch Sar. Nasjonalparken ligger ca 50 km fra Arba Minch. Vi var heldige og fikk de mange dyr og fine fugler. Mest zebra, men også Swaynes Hartebiest, villsvin, gaseller, kudu, krokodiller og mange flodhester.

Vegen var dårlig, og humøret på topp. Og, for første gang i historien ble det servert Ryfylkelefser til kaffen i Netch Sar!

Gratulerer!

I dag hadde Gerd Eli siste eksamen. Seks års studier i Mainz er over. Og, resultatet på eksamen var strålende.

Nå er hun ferdig med medisinstudiet. Turnustjenesten skal hun ha i Haugesund.

Gratulerer!

Bilder fra Arba Minch

Familiens mesterfotograf, Anna Birgitte har lagt ut noen fine bilder på nettet. Det er mye spennende å se i Arba Minch!

Anna Birgitte og Fredrik

27.juni er det stor dag i Arba Minch. Anna Birgitte og Fredrik skal gifte seg.


Gratulerer med 90 års dagen!

Min kjære far fyller 90 år i dag, 9. mars. Gratulerer!Det øverste bildet er mor og far på Adas (deres første oldebarn) dåp i februar 2009. Det nederste bildet er tatt på mors 90 års dag i juli i fjor, og alle barnebarna er med på bildet.

Hans Aage Gravaas har skrevet et fint stykke om han i Dagen og i Vårt Land:

Ommund Lindtjørn, Salthelleren 11, 4364 Sirevåg, fyller 90 år 9.mars. Etter misjonsskole på Fjellhaug, teologisk embetseksamen fra Menighetsfakultetet og språkkurs i England, reiste Ommund og Eli til Etiopia som misjonærer i 1949. Her fikk han brukt sine allsidige gaver i rikt monn, både som nybrottsmisjonær og teologisk lærer i Yavello og Dilla, og sist, men ikke minst, som tilsynsmann for NLM i Addis Abeba. Ommund var sentralt plassert da Mekane Yesus-kirken ble etablert i 1959, en kirke som i dag teller mer enn 5 millioner medlemmer. Han var en ledertype i vid betydning av ordet. Han så de store linjer, hadde sans for ordentlige arbeidsrammer og var opptatt av tett og godt samarbeid mellom misjonærer og nasjonale kirkeledere. Lindtjørn var ikke opptatt av å bygge NLM i Etiopia, men at NLM skulle bidra til å utvikle en sterk og selvstendig nasjonal kirke.

I perioden 1972-1986 var Ommund Lindtjørn rektor ved Fjellhaug Skoler i Oslo. Også her framsto han som den eminente arkitekten, systembyggeren og tilretteleggeren som fikk øse av sin erfaring og kompetanse i en krevende ekspansjonsperiode. Eli var en viktig brikke i dette. Hun stod stødig plassert ved hans side både i Etiopia og på Fjellhaug. Også etter de ble pensjonister i 1986, har de vært aktive i misjonen. Bl.a. fikk de to korte opphold i Hong Kong og Elfenbenskysten.

For oss som er yngre har Ommund vært til stor inspirasjon. Han kombinerer en fascinerende ”dobbelthet” som få andre makter, mellom prinsippfasthet og sterk overbevisning på den ene side og betydelig raushet og romslighet på den andre. Verdensmisjonen har vært hovedsaken i Lindtjørns liv og har fått betydning for egne veivalg. Da andre saker var i ferd med å stjele hovedfokuset, løftet Lindtjørn tommelen opp mot neserota og satte både brillene og hovedsaken på sin rette plass!

Vi ved Fjellhaug Skoler ønsker deg til lykke med dagen og ønsker både deg og Eli Guds rike velsignelse over dagene som ligger foran!

Rektor Hans Aage Gravaas, Fjellhaug Misjonshøgskole

Verdens herligste jente! :)Jeg må bare vise fram de siste bildene av verdens herligste jente. Hun heter Ada Lindtjørn, og er nå 2 1/2 mnd gammel.

Velkommen lille Ada!


I Arba Minch har spenningen vært stor i går ettermiddag og i natt. Tekstmeldinger, e-poster og telefoner har med ujevne mellomrom tikket inn om ankomsten av det lille vidunderet.

Ca kl 05 begynte fuglene i Arba Minch å synge . Det var da lille Ada kom til verden på Haukeland Sykehus i Bergen. Grete Alice og Ommund er stolte foreldre. Og Magnhild og Bernt er svært glade besteforeldre. Velkommen! og Gratulerer!

Bryllup og reiser

Lørdag 6.9 giftet Ane og Birger seg i Gand Kirke. En stor fest for brudeparet og for oss som fikk være med.

Ellers har uken vært preget av reiser:
  • Tirsdag reiste Ane og Birger til Lofoten. Tre dager brukte de på turen. Norge er et langt land! Birger skal ha turnustjenesten sin på Gravdal Sykehus og Ane skal være sykepleier på Medisinsk avdeling på samme sykehuset.
  • Mandag 8.9 reiste Eivind Johannes tilbake til Tanzania. Onsdag fikk han ok på legeundersøkelsen, og nå gjenstår noe flyging sammen med en senior pilot før han er tilbake i full virksomhet.
  • Torsdag reiste Bernt til Etiopia. Magnhild reiser 25.9

Ane og Birger gifter seg

6. september gifter Ane og Birger seg på Gandal. Birger begynte i turnus på gravdal sykehus 15.8, og etter brylluppet kjører de til Lofoten.
Fest i Nairobi

I kveld er det fest i Nairobi. Eivind Johannes er utskrevet fra Nairobi Hospital. Festmeny: Rømmegrøt fra Vestlandet!.

Det var fredag kl 17 for en uke siden at Eivind Johannes var utsatt for en motorsykkelulykke i Tanzania. Først ble han fraktet til Haydom Hospital, og lørdag morgen fløy MAF han til Nairobi.

Etter ulykken var han bevissløs en stund. Han har hatt en hjernerystelse, og det er påvist et brudd i nakken (C6). Han har hatt en del smerter, men det går bedre for hver dag.

Mandag morgen reiste Magnhild til Nairobi.   (På bildet ser dere Magnhild og Eivind).

I vår familie takker vi først og fremst Gud som bevarte Eivind Johannes. Vi vil også takke de mange venner som ba for han, og som viste stor omsorg for både han og oss i familien.

Vi planlegger nå at Eivind Johannes og Magnhild kommer til Norge når det ligger tilrette for det.