" /> Archives for 2016 | Lindtjorn.no | lindtjorn.no

Den politiske situasjonen i Etiopia

René Lefort er en fransk forsker og journalist som har skrevet mye om Etiopia. 19.11.16 skrev han en artikkel i openDemocracy hvor han forsøker å analysere den politiske situasjonen i landet.

Ato Emmanuel Abraham

imgres
Emmanuel Abraham var kanskje den viktigste lederen Mekane Yesus Kirken (EECMY) har hatt. Han døde lørdag 22. Oktober. Han var 104 år gammel.

Ato eller His Excellency Emmanuel Abraham var Etiopisk embedsmann, statsråd og ambassadør, og president i Mekane Yesus kirken. Han kom fra en fattig bakgrunn, tilhørte ikke den herskende Amhara stammen, og var en evangelisk kristen. Han var en av de få av keiserens ministre som ikke ble henrettet av Derg regimet 23. november 1974. Kommunistene fant ikke noe galt han hadde gjort som ansatt av Keiser Haile Selassie I.

Mine minner om denne betydningsfulle og historiske personen er imidlertid personlig. Jeg ble kjent med han som gutt da han og min far var i ledelsen av kirken. Senere gikk jeg på den engelske skolen (Sanford) med hans yngste sønn, og var hjemme hos dem flere ganger. I slutten av 1980 årene, da jeg holdt på med mitt doktorgradsarbeid, ble vi sittende sammen på flyet fra Addis til London. Mitt arbeid grenset også inn på hvorledes Etiopia gjennom nyere historie hadde håndtert hungersnødskatastrofer, og jeg fikk en lang innføring hvor sammensatt og hvor konfliktfylt landet Etiopia er. Dette er også tema han tar opp i sin bok: Reminiscences of My Life (Oslo 1995).

Håp for løsning i Etiopia?

Pasted Graphic

Det siste året har det vært betydelig uro i Etiopia. Financial Times har en god lederartikkel om hva som bør gjøres for å skape ro og ny vekst for landet.

Pasted Graphic 1

Voice of America har også skrevet utførlig om dette, noe som også er kringkastet på amharisk.

Uro

a3cda788-6971-48a6-b9cc-3626e563bec1.png

Det er uro i store deler av Etiopia. Magnhild og jeg er nå i Hawassa. Alle veger nordover til Addis Ababa har vært stengt siden søndag 2.10. Så, på mandag tar vi fly til Addis.

Det er spesielt Oromia regionen som har vært rammet, men også Amhara regionen og noen andre områder. Sør regionen har vært relativt rolig bortsett fra to områder. BBC Kartet viser steder hvor det har vært uro.

Reisebrev fra Magnhild: Tur til Dilla

For halvannen time siden kom vi tilbake fra Dilla. Sjåføren hentet oss kl.07. Vi hadde med oss en doktorgradsstudent, pluss ei til som vi plukket opp i Dilla. Begge to skal gjøre arbeidet sitt i et tett befolket område ca. 20 min. sør for Dilla (Wonago). Den ene, på gravide og nyfødte, og den andre på barns helsetilstand.

Vi fikk besøke en familie på seks. Far, mor og fire barn.De var svært fattige. Bodde i en typisk Gedeohytte med stråtak. De hadde lite og bodde kummerlig. Noe av det fattigste av fattige. Det gjorde meg vondt å se disse barna vokse opp under slike forhold. Jeg har jo sett det mange ganger før, men jeg blir like fortvilet hver gang.

Da vi kjørte nedover i dag, tenkte jeg med meg selv at her er det akkurat som før. Det er som tiden har stått stille. Kvinnene bærer fortsatt på de enorme børene sine. Mennene går rakrygget og har ikke mer enn sin egen vekt å bære. Dette har provosert meg i mange år.

Vi var bortom på misjonsstasjonen i Dilla der Bernt bodde som liten. Tok et par bilder av ham der han står utenfor «heimen» sin. Han har nok mange gode minner derfra. Han synes ellers det er trist og se hvordan hus og hage har fallert. Vi fikk også hilse på tjeneren de hadde i huset. Han heter Shanno og nærmer seg de 90. Det var stor gjensynsglede der. Bernt hadde ikke sett ham siden 1966.

Veien fra Hawasa og Dilla er under arbeid. Det er arabere og indere som jobber på den. Nå er alt vegarbeidet stoppet på grunn av uenighet mellom entreprenørene og myndighetene. Den er rett og slett fæl å kjøre på. Heldigvis finnes det noen steder med asfalt, men ellers er den svært humpete, hullete og «grøftete»

Bedret global helse

Bladet Bistandsaktuelt presenterer 16.9 noen av de store framskritt innen global helse de siste år.

Ny kunnskap om underernæring hos barn i Etiopia


gebreyesus_16.09
Seifu Hagos Gebreyesus disputerer 16.09.2016 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Spatial variations in child undernutrition in Ethiopia: Implications for intervention strategies".

Seifu Hagos Gebreyesus har i sin avhandling studert utbredelsen av underernæring i Etiopia, både på et nasjonalt, men også på et mer detaljerte lokal nivå. Etiopia er et land som ofte er rammet av tørke med påfølgende hungersnød.

Kronisk underernæring er et av de største helseproblemene i landet. Kronisk underernæring forekommer hyppigst i nordvest Etiopia. Kronisk underernæring er forbundet med klimatiske forhold, og er høyere når det er mye nedbør.

Seifu Hagos har validert et verktøy for å måle matvaresikkerhet i familier på det etiopiske høylandet. Senere tilpasset han dette måleverktøyet for å studere forekomst av både akutt og kronisk underernæring i forskjellige kommuner og hushold. Disse data analyseret han ved hjelp av geografiske informasjonssystemer (GIS) som gav ham en mulighet til å samlet inn, bearbeide, analysere og presentere kart av ernærings og geografiske data. Ved å å undersøke forekomsten av underernæring fant han at spesielt kronisk underernæring forekommer i klynger (clustering). En lokal klyngingen er et område der forekomsten av underernæring er høyere enn forventet. Et overraskende funn var at klyngingen av kronisk underernæring var uavhengig av rikdom i familiene.

Det at kronisk underernæring ikke er likt fordelt over hele landet vil gjøre det mulig for nasjonale myndigheter å utvikle ernæringsprogrammer som fokusere på områder med høyest forekomst av kronisk underernæring.

Personalia

Seifu Hagos Gebreyesus er født i 1980 i Addis Abeba i Etiopia. Han har bachelorgrad i Public Health fra Haramaya University. Han har mastergrad i Public health fra Addis Abeba University, og en master i ernæring fra Ghent Universitet i Belgia.

Avhandlingen kan
lastes ned her.

Eivind Johannes er tilbake i Sør Sudan

Etter at Eivind Johannes og Nadia og barna måtte flykte fra Juba i Sør Sudan har de bodd i Nairobi. Denne uken er Eivind Johannes i landet. Masse å gjøre. Mange som trenger hjelp.

Her er dagens rapport fra en utfordrende dag. Jeg synes det var fantastisk at de fikk evakuert 19 barn, de fleste jenter, fra et barnehjem i det urolige Yei. Lille Anthony med den røde genseren ble for en tid siden funnet helt alene på et marked. Nå er han og de andre i tryggere omgivelser.

tumblr_ocqe2f5mOV1r3dbrco1_250tumblr_ocqe2f5mOV1r3dbrco2_250
tumblr_ocqe2f5mOV1r3dbrco3_250tumblr_ocqe2f5mOV1r3dbrco4_250
tumblr_ocqe2f5mOV1r3dbrco5_250tumblr_ocqe2f5mOV1r3dbrco6_250
For en dag! I morges leverte vi 800kg med forsyninger for MedAir i Renk helt nord i Sør Sudan. MedAir gjør et fantastisk arbeid blant flyktninger der og de er helt avhengig av flytransport.

Så ble vi kontaktet sent i går kveld om vi kunne evakuere 20 barn, hovedsakelig jenter, fra et barnehjem i Yei. Det har vært mye kamper i og rundt Yei og det pågår forferdelige angrep på sivilbefolkningen. Mange er drept de siste ukene og barnehjemmet var redd for barnas sikkerhet og ville derfor evakuere dem. Så etter jeg kom tilbake fra 6-timers turen til Renk og tilbake satte vi inn alle setene og etter 20 minutt var jeg igjen i luften på vei til Yei. Mens jeg bordet barna var det mange andre som kom og tryglet om å få bli med. Folk er livredde og flykter fra byen.
Det var vondt å måtte si nei. To turer til Yei måtte til for å få alle barna ut og til sammen ble det 8 timer og 20 minutt i luften idag.

Midt i all ondskapen som foregår i dette landet er Gud til stede og aktiv, gjennom individer og organisasjoner som MedAir, Confident Children Out of Conflict og MAF.

Se også Nadia og Eivind sin webside.

Tuberkulosekontroll i Etiopia


dangisso_05.09
Mesay Hailu Dangisso disputerer mandag 5. September 2016 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Tuberculosis control in Sidama in Ethiopia. Programme performance and spatial epidemiology”.

Tuberkulose er en livstruende sykdom. En tredjedel av verdens befolking er smittet, og antallet nye tilfeller øker spesielt i u-land, på grunn av HIV-infeksjon, fattigdom, medisinresistens og dårlig helsetilbud. Tuberkulose er et av de største folkehelseproblemene i Etiopia. Et godt tuberkuloseprogram er en forutsetning dersom man skal ha håp om å få bukt med problemet.

I studien har Mesay Hailu Dangisso vurdert endringer i det nasjonale av tuberkuloseprogrammet i Sidama fylke i Sør-Etiopia. 3,5 millioner mennesker bor i dette fylket som også er et av fylkene i Etiopia med størst befolkningstetthet. Ved hjelp av geografiske informasjonssystemer har han brukt det lokale tuberkulose registeret til å analysere forekomst, geografisk utbredelse, og endringer over tid av tuberkulose over en ti-års periode.

Studien viser at tuberkulose omsorgen er bedret over tid, og befolkningen i Sidama har fått bedre tilgang på diagnostikk og behandling. Over en ti års periode var det færre som døde av tuberkulose, sannsynligvis fordi pasienter med både HIV og tuberkulose fikk bedret tilgang på kombinert tuberkulose og HIV behandling. Men, til tross for et bedret tuberkuloseprogram, er utbredelsen av tuberkulose i Sidama fortsatt stor.

En av de store utfordringene med å bekjempe tuberkulose er å oppdage i tide de som har aktiv tuberkulose og kan smitte andre personer. Mesay Hailu Dangisso har i sitt doktorgradsarbeid dokumentert at nye metoder for å bedre tilgangen på behandling, bl. a ved å bygge ut et desentralisert tuberkuloseprogram, gir gode behandlingsresultater. Spesielt gledelig var det at flere kvinner og folk fra landsbygda nå oppsøker behandlings senterne.

Mesay Hailu Dangisso er fortsatt tilknyttet tuberkulose-programmet i Sidama-fylket. Avhandlingen bidrar med ny innsikt og forslag for å bedre tuberkulosekontrollen i Etiopia.


Personalia:
Mesay Hailu Dangisso er fra Sidama i Sør-Etiopia. Han fullførte i 2007 en Masters of Public Health in Reproductive Health fra Jimma University i Etiopia. Fra 2011 har han vært tilknyttet Senter for internasjonal helse som ph.d.-kandidat. I dag arbeider han ved Hawassa University i Sør-Etiopia.

En oppdatering

url

Det er en tid siden jeg har oppdatert denne websiden, derfor litt informasjon nå.

Nå er vi snart ferdig med sommerferien. Vi var på hytta på Ogna, og er tilbake i Bergen.

De neste ukene blir jeg travelt opptatt med å forberede to doktorgradsdisputaser. Det er Mesay Hailu fra Hawassa som skal diskutere om tuberkulose i Sidama, og deretter skal Seifu Hagos fra Addis Ababa forsvare sin doktorgrad om matvaresikkerhet og kronisk underernæring blant småbarn. Begge disse studentene har utført meget bra arbeid, og de har brukt nye metoder for å beskrive forekomsten av sykdom på den etiopiske landsbygd. Selv har jeg lært veldig mye ved å arbeide med dem, og vi planlegger å bruke disse metodene på flere av doktorgradsarbeidene som nå er under oppstart i sør Etiopia.

I midten av september reiser Magnhild og jeg til Etiopia. Jeg skal arbeide med stor malaria prosjekt i Zwai området, undervise, og veilede doktorgradsstudenter. Så håper jeg er at vi skal få være noen uker i Konso. Mekane Yesus Kirken i Konso har spurt om jeg kan hjelpe å bygge opp klinikken. Dette var en stor klinikk, men har vært stengt i ca ti år. Nå er den åpnet igjen. Det synes jeg er en veldig stor utfordring, og vil derfor bruker noen uker for å finne ut om vi kan planlegge et lengre engasjement i Konso. Helt siden 1980
har jeg regelmessig besøkt og arbeidet i dette området, og det er et meget stort behov for bedre tilgang på gode helsetjenester i denne delen av Etiopia.

Det neste året skal jeg ha forskningstermin ("sabbatsår") , dvs at jeg håper å bli i Etiopia flere måneder både høsten 2016 og våren 2017.

Uro i Juba

Den siste uken har hendelsene i Sør Sudan preget livet i vår familie. Vi er glade for at Nadia, Eliyah, og Anava reiste fra Juba flere dager før krigen startet. Her er hva Eivind Johannes skrev på sin blog 13.juli:

tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco1_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco2_250
tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco4_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco6_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco3_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco7_250
tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco5_250tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco8_250
tumblr_oa8q4rHIgj1r3dbrco9_250
Fredag 8. Juli brøt det ut harde kamper i Juba. Lørdag var det rolig og stabilt nok til at vi kunne evakuere to fly med familier. Vi var noen få som ble igjen for å holde essensielle funksjoner gående. Søndag morgen brøt det ut harde kamper igjen og de varte fram til Mandag da det roet seg ned og en våpenhvile trådte i kraft. Byen hadde da vært preget av lyden av skyting, artilleri og angrepshelikoptre fra Fredag til Mandag. Straks flyplassen ble åpnet for trafikk og det var trygt å kjøre fra MAF basen reiste vi siste gjenværende i to biler og fløy vårt eget fly til Kenya. Vi landet i Nairobi kl 19:45 tirsdag kveld.

Det var en enorm lettelse å være sammen med Nadia og jentene og det har vært noen nervepirrende døgn for familiene som har vært adskilt fra sine fedre.

Dette er en tragedie for Sør Sudan og et folk som allerede har gått gjennom så mye lidelser. Be om at Gud må holde sin hånd over sine barn i Sør Sudan.

En ny Elsa Lindtjørn

thumb_2016-02-25 10.00.16_1024
I går kveld (24.2.16) ble enda en herlig liten jente født; denne gangen på Kvinneklinikken i Bergen. 

Hun heter Elsa, og er jenta til Grete Alice og Ommund, og lillesøsteren til Ada (7 år) og Silja (4 år).

Og stolte og takknemlige besteforeldre i Bergen sender de varmeste gratulasjoner! Denne nye jenta er vårt trettende barnebarn!

Ny jente!

ukjent
I går kveld (22.2.16) ble en herlig liten jente født på Universitetssykehuset i Stavanger. 

Hun er jenta til Anna Birgitte og Fredrik, og lillesøsteren til Peder August (4 år) og Amadeus Sefanja (21 mnd).

Og stolte og takknemlige besteforeldre i Bergen sender de varmeste gratulasjoner! Denne nye jenta er vårt tolvte barnebarn!

Norske malariaprosjekter bidrar til utviklingsmål

thumb_L1000086_1024
Kampen mot malaria må ikke stoppe, men må fortsette med økt økonomisk, teknisk og faglig støtte. Dette skriver vi om i en artikkel i Bistandsaktuelt.


Pressemeling (UiB): Malaria på det etiopiske høyland

Abebe [final]
Abebe Animut Ayele disputerer fredag 15. januar 2016 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Anopheles species and malaria transmission risk in a highland area, south-central Ethiopia”.

Abebe Animuts forskning var en del at det NUFU-støttede prosjektet ”Ethiopian Malaria Prediction System”. Målsetningen med denne forskningen var å bedre varsling av malariaepidemier i Etiopia. Global oppvarming kan føre til et varmere klima på det etiopiske høylandet. Da kan en forvente at forekomsten av malaria vil kunne øke blant de store befolkningsgruppene som bor her.

Abebe Animut har beskrevet hvorledes forekomsten av malariamygg endrer seg fra lavland til høyland i Etiopia. Det er høyest forekomst av malariamygg i lavlandet, og tettheten av mygg avtar i høylandet. Han har dokumentert at malariamyggen, spesielt Anopheles arbabiensis, forekommer på det etiopiske høyland over 2200 meter. Han har også funnet at det spesielt er små elver og bekker, som også er vannførende i tørketiden, som er viktige klekkeplasser for malariamygg, og således for forekomst av malaria hos mennesker. Videre har Abebe Animut beskrevet at dårlige hus, spesielt hus med åpninger i veggene innebærer en økt risiko for at malariamyggen finnes i husene.

I dag diskuterer verdenssamfunnet hvorledes en kan utrydde malaria. Skal en lykkes med dette må en vise at en kan utrydde malaria i lavforekomstområder, som det etiopiske høyland. Abebe Animuts resultater viser at tiltak som forhindrer klekking av mygg i små elver og bekker, og bedring av hus vil kunne redusere malaria i det etiopiske høyland.

Personalia:
Abebe Animut Ayele har en bachelorgrad i biologi og en mastergrad i parasitologi fra Addis Ababa University i Etiopia, hvor han i dag arbeider som foreleser og underviser i parasitologi. Veiledere for arbeidet har vært professor Bernt Lindtjørn fra Universitetet i Bergen og Associate professor Teshome Gebremichael fra Addis Ababa University.